Eens in de vijf jaar vieren Harkstede, Scharmer en Woudbloem feest, gezamenlijk wel te verstaan! Wat oorspronkelijk een schoolfeest was, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een groots Dorpenfeest.

De oorsprong van dit feest ligt al vóór de tweede wereldoorlog. Toen waren er de schoolfeesten, die georganiseerd werden door de onderwijzers van de scholen in samenwerking met ouders als vrijwilligers. De schooljeugd maakte al dan niet verkleed met een versierde wagen, bokkenkar, paard en wagen of benenwagen een rondtocht door het dorp. Er werden straatspelen georganiseerd en ’s avonds was er vaak een feest voor de volwassenen. Het laatste schoolfeest heeft plaatsgevonden in 1971 in de lagere school van Scharmer.
In 1980 is het schoolfeest omgetoverd tot een Dorpenfeest van de dorpen Harkstede, Scharmer en Woudbloem, georganiseerd door de dorpsverenigingen en door vrijwillige dorpsbewoners.

Na verloop van jaren is er een stichting opgericht, die de traditie in ere houdt.
“Stichting Dorpenfeesten” is opgericht bij akte van oprichting  van 14 december 1990 door het toenmalige bestuur : Hans Gaasendam, Greetje Schrik, Bouke Grootjans, Tiny-Davids, Dina Begeman en Gert Feenstra.